Plans lodged for ‘carbon neutral house’ on the Staffordshire and Cheshire border



Plans have been unveiled for a ‘carbon neutral’ house in a village straddling the Staffordshire and Cheshire border.

Known as Quarry House the property would be built on a disused patch of land adjacent to Halls Road in Mow Cop.

Architect Studio Bark says it the building would become carbon neutral within 30 years in a bid to address the ‘climate emergency’.

More trees would be planted around the property while a new pond would be made to help encourage more wildlife onto the site.

The couple who commissioned the project, named as Esther and Adam in the Cheshire East Council planning documents, called the property a ‘long held dream’.

They said: “We both grew up in the North West and both work locally. Esther for the NHS, and Adam for Bentley Motors.

“We both love being in the great outdoors; hiking, cycling and photographing. It has been a long held dream of ours to build our own low impact, sustainable home in the countryside.

“After a lengthy and fruitless search for suitable plots of land we knew immediately when we first saw the site at Halls Road in Mow Cop that this was where we wanted to be, it felt like home.

“The site has a rich history, but has sadly been poorly managed and neglected for some time, and we would love the opportunity to make it really special.

“We are both committed to reducing our carbon footprint as much as possible in all aspects of our lives. As such it is our ambition for the house to really push the boundaries of sustainability, in a way that is attainable for ordinary people, such that it might act as a template for others in the future.”

The proposals say Quarry House will be a three-bedroom single-storey property giving panoramic views over the hills near Mow Cop.

The application says local materials would be used in the build to mitigate the environmental impact of contructing the property.

The building will also be raised off the ground allowing plants to grow up to the walls as well as underneath the construction.

Parts will then be clad with cedar, which the applicant says will create a ‘natural finish’.

Top stories on StokeonTrentLive

A public consultation about the property is now underway and will run until Thursday, February 11.

Cheshire East planners will then have the final say on whether the house can be built in the next few months.





Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *